avstånd komplementbostad brandskydd

Fråga från Simon

Hej
Tack för utmärkt site. Jag vill bygga ett attefallshus som komplementbostad. Hur nära huvudbostaden får jag bygga med tanke på brandskyddsregler. Huvudbostaden är ett nybyggt Älvsbyhus och Attefallshuset hade jag tänkt skulle vara av standardtyp.
MVH
Simon

Svar från Micke

Hej Simon,

Det finns inga sådana regler annat än att husen inte får sitta ihop.
Några kommuner har dragit linjen vid att man måste kunna måla.

Däremot är brandreglerna tydliga. Ju närmre desto tuffare regler.
Tuffare för bostadshus (inklusive komplementbostad) än komplementbyggnad. Det har jag personlig erfarenhet av.

Se denna länk som jag tycker är bra.

Sen är regler och hur kommuner upplever/efterlever dem två olika saker är min erfarenhet. Är handläggaren på kommunen erfaren eller oerfaren spelar stor roll till exempel. Är handläggaren oerfaren så blir det mer nitisk process.

Med Vänlig Hälsning

Mikael Asp-Tjällden
Attefallshus.se