Attefallshus med modern tolkning

Fråga från Jakob

Hej!

Vi går i funderingarna att bygga ett 30kvm attefallshus. Dock så är det viktigt för oss att det ger en känsla av att smälta in i området (från början av 1900-talet), dvs inte en modern tolkning. Eftersom vi är ute efter att bygga ett hus för uthyrning, så är vi inte ute efter stora panoramafönster utan mer klassiskt små fönster.

Är det OK att välja egen storlek på fönster?

Vad är det för konstruktion i golv, väggar och tak? Dimensioner och material?

Eftersom vi funderar på att ha en källarvåning, som dessutom har fönster ovan mark, så undrar jag om man kan ha en flackare takvinkel? Dvs huset i sig kommer då inte ha en nockhöjd på 4m för att det ska vara möjligt.

Är det fritt att välja dimension på knutbrädor och fönsterfoder?
Vi vill helt enkelt skapa en känsla att huset verkligen är lika gammalt (eller äldre) än vår villa från 1913.

Mvh Jacob

Svar från Micke

Hej Jacob,

Du skriver till oss och jag kan uppfatta dina frågor på flera sätt. Ska försöka svara på bägge delarna 😊

Svar utifrån vilka attefallsregler som gäller
Dvs vad av nedan frågor får du göra. Attefallsreglerna står över detaljplanen. Så du får bygga ditt attefallshus enligt hur du beskriver nedan. Så om du följer reglerna som finns uppsatta, och som prövas i din bygganmälan, så har kommunerna inte rätt att sätta stopp för detta. Det finns särskilda områden i Sverige som är extra skyddade, men förutsatt att du inte bor i ett sådant område, så gäller dessa regler. Eftersom du ska bygga attefallshuset med avsikt att hyra ut det hade jag byggt huset enligt komplementbostadshus!

Svar utifrån att leverera ett attefallshus enligt nedan
Vill du ha kontakt med en firma som kan tillverka denna typ av attefallshus så har jag skickat ett flexibelt bolag som jag tror kan fixa det mesta du nämner.

De är annonsör hos oss idag. Hälsa från mig!

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden