bygga på streckad mark detaljplanen

Fråga från Anders

jag bor och äger en familjshus i Tibro
jag vill bygga ut min entre ,som idag har ett tak på 3 m2 och trapp ner (källare på huset )
jag vill nu öka entre tak och golv till 4×2 meter 4m utmed huset
det är 12 meter till tomtgräns gatan ,enligt Detaljplan är den ytan är streckmarkerad yta som ej får byggas , för att få ett fritt intryck , men jag har tidigare fått bygglov att bygga garage på den ytan 8 meter från gatan
jag pratade med handläggare på byggnadsnämden ,och dom sa att jag ska lämna in en komplett bygglovanmälan och det skulle kosta 2570 kr
har dom rätt ?
kan jag själv vara kontrollansvarig , jag har byggt en hel det tidigare

Tacksam för svar
mvh Anders Tillberg

Svar från Micke

Hej Anders,

Näe de har fel enligt mig.

Prickad mark är en av alla de detaljer som regleras i detaljplanen över ditt bostadsområde. Attefallsreglerna är just en LAG som säger att så länge du inte bryter mot reglerna så står lagen över detaljplanen. Dvs du ska få bygga, max 15 kvm osv. Se reglerna här för tillbyggnader. https://www.attefallshus.se/regler/#regler-tillbyggnader

Okunskap är det vanligaste anledningen att kommunen felar kring detta. Och ibland en ovilja att låta lagen verka. Får du inte rätt hos kommunen bör du kunna överklaga till länsstyrelsen och sen vidare till mark- och miljödomstolen (tingsrätten).

Mig veterligen kan du inte vara kontrollansvarig och byggherre samtidigt. Men långt ifrån alltid som en KA behövs.

Med Vänlig Hälsning
Mikael Asp-Tjällden

Liknande inlägg

Just nu har vi 2 visningshus i fyndhörnan.

X