Det kanske allra viktigaste valet som görs när det kommer till de olika material man behöver för att uppföra sitt attefallshus är det om vilket material man skall använda för sitt tak. Även om det kanske inte är det första som man som byggherre tänker på, så är det förmodligen den viktigaste detaljen för det estetiska helhetsintrycket. Dessutom har det ju även en praktiskt funktion och skall kunna stå emot väder och vind även över tid.

Tegel, ett klassiskt val som aldrig kan bli fel

Även om tegelpannor givetvis innebär att man måste beräkna mer vikt på taket så finns det inget alternativ som fyller så många funktioner som teglet. Förutom att det är klassiskt snygg och har en stolt tradition inom svenskt husbyggande så är det även praktiskt.

Tegel håller inte bara ute väta utan har även den fantastiska funktionen att det samtidigt släpper ut fukt som bildats under själva pannorna. Ett optimalt material för ett tak som skall hålla länge med andra ord. Tegel passar som sagt de flesta tak och vilka slags pannor man ska välja kommer bland annat an på vilken lutning taket har. När man letar tegel är ett tips att hålla utkik efter gamla hus som är på väg att rivas. Tegel kan med fördel återanvändas och förutom att det är ett miljövänligt alternativ så får taket även direkt en härlig patina som ett nytt tak aldrig kan ståta med.

Plåt är det praktiska alternativet

Ett plåttak är kanske det mest praktiska alternativet för ett attefallshustak. Plåt är billigare än exempelvis tegel och inte alls lika tungt. Det innebär att man utan problem kan lägga ett plåttak där stommen inte är stark nog för att bära ett tegeltak.

När det kommer till plåt så är det, enkelheten till trots, lätt att göra fel. Skarvarna är känsliga ställen där fukt gärna tränger igenom och det gäller att underarbetet är utfört på ett vettigt sätt. Dessutom passar inte profilerad plåt, vilket är det alternativ som annars lämpar sig för den något oerfarne takläggaren, på alla tak. Taket behöver en lutning på minst 14 grader. Är lutningen mindre än så rekommenderas en annan form av taktäckning.

Papptak, det billigaste alternativet

Att ett papptak är det billigaste alternativet har knappast undgått någon som planerat ett attefallshus. Det är även enkelt och lägga och tar relativt lite tid i anspråk. Papp passar bäst som material för tak som sluttar mycket. Är takets lutning för flack så riskerar fukt att tränga in mellan skarvarna och det billiga taket förvandlar sig då väldigt snabbt till en extra dyr affär. Takpapp används på alla olika slags hus och skall inte avfärdas bara för att det råkar vara ett billigt och praktiskt alternativ. Oavsett om attefallshuset är tänkt att användas som förråd, bostad eller garage är takpapp ett bra alternativ som material till taket.Annons

Liknande inlägg