Uthyrning av attefallshus – lagar och regler

Att hyra ut sitt nybyggda attefallshus kan visa sig vara en god extra intäktskälla enligt både Dagens Industri och SvD enligt söndagens artiklar om uthyrningregler och inkomster därav.

Dagens Industri skriver:

Regeringens nya Attefallshus är en välkommen present för landets husägare. Kombinationen av billiga förproducerade minivillor och generösa regler för andrahandshyrning kan ge rejält klirr i kassan.

Artikeln fortsätter med att David Johnsson, vd på TMF, uttalar sig om att de nya komplementbostadshusen kan bli attraktiva för uthyrning: ”Det tror jag kommer att bli väldigt populärt i många områden”, säger han och nämner Gotland, Skåne, fjällvärlden men även student- och storstäder som exempel.”

Bostadsminister Stefan Attefall, som var på plats när det första komplementbostadshuset visades upp torsdagen den 20 mars 2014, pekar ut större villatomter och sommarstugeområden som exempel på var de nya husen kommer att byggas.

Det första Attefallhuset som visades upp i Stockholm den 20 mars 2014 hade en boyta på 20 kvadratmeter med badrum, kök, sovalkov och loft. Prislappen låg på 582.000 kronor (läs mer om det första attefallshuset här och här). Men David Johnsson tror att det går att producera betydligt billigare hus än så. ”Med lite enklare standard så föreställer jag mig att det går att komma ned runt 200.000 kronor”, säger han.  I ett sådant läge tar det inte många år att förvandla det nya komplementbostadshuset till en sparbössa. 

Regeringens nya regler för andrahandsuthyrning gör att det i princip råder fri hyressättning, samtidigt som det på många håll finns en stor brist på bostäder. Hyresnämnden kan visserligen gå in och kräva att hyran sänks, men den som hyr ut löper ingen risk att bli återbetalningsskyldig. Dessutom är hyresintäkter upp till 40.000 kronor per år är skattefria, därefter uppgår skatten till 30 procent.

SvD skriver:

Om du bygger ett så kallat attefallshus enbart för att kunna hyra ut det till utomstående räknas det som näringsfastighet och beskattas därefter.

Då gäller inte schablonavdraget på 40 000 kronor per år för uthyrning av privatbostad. I så fall måste huset nämligen vara just det och alltså till övervägande del användas eller vara avsett att användas av ägaren eller någon som står honom nära.

Men gränserna är något flytande. Om huvudsyftet är att ha huset för eget bruk – men man exempelvis hyr ut det till en student under en period för att sedan använda det själv – torde det falla under den nya lagen om privatuthyrning.

Liknande inlägg

Köp ditt attefallshus till rabatterat pris!
Just nu 3 erbjudanden i fyndhörnan.

X