Fråga från S

Hej,
Lät för några år sedan ett byggbolag uppföra en friggebod (15kvm) på vår villatomt, uppvärmd och med el och fönster. Funderar nu på om det är möjligt att bygga till friggeboden till dubbla storleken sätta in dusch och kök samt klassa om till attefallshus och hyra ut. Går det…? Friggeboden står närmare än 4,5 m från tomtgränsen, fick ok av grannen när vi uppförde friggeboden.
Mvh S

Svar från Micke

Hej Andreas,

Är det bygglov på din friggebod? Eller är det byggt som en friggebod?

Man kan omvandla friggeboden till ett attefallshus och sedan med en ansökan (bygganmälan) så kan du få rätt att bygga attefallshus upp till 30 kvm. Dvs bygga till. Med det sagt, för dig blir det viktigt att ansökan gäller ett sk komplementbostadshus (läs skillnaden mellan komplementbyggnad och komplementbostadshus här). Då är det betydligt tuffare regler som gäller med kontrollansvarig/kontrollplan osv eftersom du behöver uppfylla villkor för boende med allt det innebär. Reglerna för attefallshus hanterar egentligen bara lovsprocessen, inte byggandet i sig. Kan bli mycket ritningar och ombyggnation av din friggebod (isolering mm för att klara u-värden , tillgänglighet mm).

Sen kan du ju alltid söka bygglov också. Fördelen med det är att om du då får bygglov så har du sen kvar möjligheten att bygga ett attefallshus till på tomten. Är tomten mindre är det kanske inte möjligt och då är det ju lika bra att köra attefallsspåret (dvs bygglovsfritt enligt attefallsreglerna).

Hoppas det svarade på frågan.

Med vänlig hälsning, Micke
Attefallshus.seAnnons

Liknande inlägg